Inilah Berbagai Khasiat Buah Apel Yang jarang diketahui
Inilah Berbagai Khasiat dan Khasiat Buah Epal Yang jarang diketahui
– Buah Epal atau buah apel merupakan buah yang sangat familiar saat ini
di Indonesia, betapa tidak di penjual buah atau di mall-mall pasti
dijual buah apel ini. Selain sedap untuk dimakan begitu sahaja dan
dibuat sebagai masakan sama Pie atau pencuci mulut, buah epal mempunyai
khasiatnya tersendiri untuk kesihatan, Sebelum ini saya ada berkongsi
khasiat dan kebaikan buah-buahan yang lain sama buah Avokado, buah
Betik, buah Delima, buah Belimbing, biji tembikal dan buah Naga! Untuk
entry kali ini di bawah saya senaraikan 10 khasiat dan kebaikan buah
Epal.
Baik untuk menghalang penyakit jantung dan canser
Fitokimia yang dijumpai dlm epal bukan
sahaja membantu menghalang salur darah daripada tersumbat (penting untuk
menghalang sakit jantung) malah ia juga menghalang sel kanser daripada
merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu.
Membantu proses mengawal berat badan
Epal yang mengandungi kandungan serat
dan kalori yang tinggi penting dalam membantu proses mengawal berat
badan. Serat boleh melambatkan kita dari berasa lapar manakala kalori
pula dapatmemberikan kita tenaga.
Bebas kolestrol dan lemak
kandungan kolestrol dan lemak tidak
terdapat dalam epal. sesiapa yang hendak berdiet, epal sesuai menjadi
snek yang terbaik untuk mengalas perut dan juga membantu menguruskan
badan
Membantu mengekalkan berat badan (epal hijau)
Kandungan serat epal berupaya mengisi perut yang lapar dan mencegah kita daripada makan berlebihan.
Kaya dengan pelbagai khasiat vitamin
vitamin yang terkandung di dalamnya
diperlukan oleh tubuh badan kita. antara khasiat yang terdapat dalam
epal. Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan sama flavonoid,
betakarotena dan fitokimia. Selain itu, ia juga mengandungi vitamin C,
vitamin A dan vitamin B kompleks.
Epal merupakan sejenis tanaman saka
berbuah pom dalam genus Malus dalam keluarga mawar (Rosaceae), dan juga
antara tanaman yang paling banyak di tanam di dunia. Pokok epal berasal
dari Asia Barat, Terdapat lebih daripada 7,500 kultivar (baka) epal yang
dikenali di dunia yang mendatangkan pelbagai ciri-ciri yang diingini.
Kultiva epal berbeza dari segi hasil tanaman dan saiz mutlak pokok itu,
walaupun bercambah dari penanti yang sama
Baik untuk kesihatan
Epal merah mengandungi beberapa
fitokimia penting sama kuersetin, catechinm phloridzin dan asid
klorogenik. Semua ini adalah antioksidan yang kuat. Hasil kajian
epidemiologi menunjukkan hubung kaitnya dengan kejayaan mengurangkan
risiko sakit jantung, beberapa jenis kanser, asma dan diabetes jenis 2.
Baik untuk melawaskan perut dan sembelit
Epal merah kaya dengan serat yang membantu melawaskan perut dan melegakan sembelit.
Risiko kanser rendah
Risiko kanser di kalangan wanita yang
makan sekurang-kurangnya satu hidangan epal merah adalah rendah, menurut
Kajian Kesihatan Jururawat yang membabitkan 77,000 wanita. Kajian itu
mendapati kanser paru-paru di kalangan wanita berkurangan 21 peratus.
Mengandungi serat yang tinggi
Mengandungi serat yang tinggi dan
antioksidan sama flavonoid, betakarotena danfitokimia. Selain itu, ia
juga mengandungi vitamin C, vitamin A dan vitamin B kompleks.
Melambatkan proses penuaan dan untuk kecantikan
Kandungan agen antioksidan yg terdapat
dalam epal mampu menentang radikalbebas serta boleh melambatkan proses
penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia juga memperbaiki
tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera.
Purata air lebih kurang 115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal
juga boleh melembapkan kulit yang kering.